U Orašju 21.12.2016. godine održana je finalna konferencija Projekta „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“ („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“) – MOSLED koji financira EU, kroz Program IPA 2011 u okviru podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

Svrha finalne konferencije bila je obilježavanje završetka uspješne implementacije ovog Projekta kroz predstavljanje ostvarenih aktivnosti i rezultata Projekta, te prikazivanje promotivnog filma „Lokalni Ekonomski razvoj“ – najbolje prakse iz IPA 2011 Grant sheme.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 45 predstavnika poslovne zajednice, županijskih i općinskih institucija, nevladinog sektora, te kao gosti predstavnici grada Pleternica (RH).

Načelnik Općine Orašje, Stanko Vincetić, je u svojoj uvodnoj riječi pored ostalog istaknuo: „Kada je u pitanju Projekt „MOSLED“, o njemu sve pozitivno, jedino žalim što je na samom završetku i nadam se da će Općina Orašje u budućnosti realizirati još ovakvih projekata. Efekti projekta su vidljivi, rezultati su jasni i mogu zahvaliti svim sudionicima Projekta, uz želju za uspjehom u daljnjem radu. „Poduzetnička zona Dusine“ Orašje otvorena je za nove investitore, te će Općina Orašje i dalje nastaviti investirati u njeno proširenje i poboljšanje poduzetničke infrastrukture“.

Voditelj Projekta, Mato Mikić naglasio je zadovoljstvo rezultatima ostvarenim u implementaciji Projekta: „Gledajući što je sve urađeno u proteklih 26 mjeseci moram biti zadovoljan. Od predviđenih 8 paketa rezultata mi smo ostvarili i preko zadanog. U sklopu Projekta izgradili smo kanalizacijsku mrežu u „Poduzetničkoj zoni Dusine“ Orašje u ukupnoj dužini blizu 2500 metara, te opremili i uspostavili funkcionalan Centar za poduzetništvo i poslovni inkubator za općinu Orašje. Kroz projekt smo imali novo zapošljavanje i osposobljavanje kadrova iz Centra i općine Orašje, kao i zajedničke nastupe na najznačajnijim regionalnim gospodarskim sajmovima u cilju promocije naše „Poduzetničke zone Dusine“ Orašje. Uspostavljena je i garantna shema Garantnog fonda NERDA – e Tuzla, kojoj poduzetnici s područja općina Orašje i Domaljevac Šamac mogu pristupiti po vrlo povoljnim uvjetima. U sklopu toga je donesena odluka OV – a Orašje o subvenciji kamatne stope, tako da poduzetnici iz općine Orašje mogu u toj liniji imati kredite po kamatnoj stopi 3,99%“.

„Zadovoljstvo nam je što je ovaj Projekt realiziran na vrhunskom nivou i što je naš Poduzetnički centar Pleternica pomogao sa svojim iskustvom stečenim proteklih godina. Stvorili smo novu suradnju koja će trajati i u budućem periodu. Ovo je prva poveznica između gradova Orašja i Pleternice i drago nam je da tome doprinio upravo EU projekt jer je  Pleternica poznata po privlačenju sredstava iz EU fondova. Drago nam je da je Pleternica pomogla da se privuku sredstva za općinu Orašje.  U narednom periodu pokušat ćemo se povezati i kroz druge grane, recimo gospodarstvo ili turizam“, poručio je Domagoj Katić Zamjenik gradonačelnice grada Pleternice.

 Miroslav Maroš, tajnik Udruge privatnih poduzetnika Orašje, kazao je „Zadovoljstvo mi je u cijelom tom projektu da smo napravili lijepu promociju MSP-a, naših poduzetnika kroz četiri međunarodna sajma u Mostaru, Virovitici i Gradačcu. Naše daljnje aktivnosti usmjeravamo na sudjelovanje u domaćim i ino projektima skupa s lokalnom zajednicom. U tome nema alternative, jer lokalna zajednica, nevladin sektor i pogotovo udruga poduzetnika je neophodna u tom povezivanju i međusobnoj koordinaciji kako bi svaki novi projekt dobio svoj sadržaj“.

Podsjetimo, opći cilj Projekta je pružanje institucionalnih, formalnih i infrastrukturnih uvjeta za održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje. Svrha projekta je pružanje podrške malim i srednjim poduzećima kroz osiguranje bolje komunalne infrastrukture u „Poduzetničkoj zoni Dusine“ Orašje i razvijanje poduzetničkih i tehničkih usluga kroz jačanje uloge i kapaciteta Centra za poduzetništvo i Poslovnog inkubatora općine Orašje.

Ukupna vrijednost Projekta je 461.265,93 EUR, od čega EU financira 391.885,93 EUR, a Općina Orašje i partneri Poduzetnički centar Pleternica i Udruga privatnih poduzetnika Orašje sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR.