U  Orašju, dana 09.12. 2016. godine, održan je III. radni sastanak Savjetodavnog odbora Projekta „MOSLED“. Projekt „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“ („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“ – MOSLED) financira EU kroz Program IPA 2011 u okviru podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.  Ukupna vrijednost projekta je 461.265,93 EUR, od čega EU financira 391.885,93 EUR (85%), a Općina Orašje i partneri Poduzetnički centar Pleternica i Udruga privatnih poduzetnika Orašje sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR (15%).

Cilj ovog radnog sastanka bio je organizirati okupljanje Savjetodavnog odbora Projekta tj. predstavnika sljedećih institucija: Općina Orašje, Grad Pleternica, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Županija Posavska i Udruženje za razvoj NERDA, radi njihova informiranja o napretku ostvarenom u implementaciji Projekta „MOSLED“, te dobivanja preporuka i prijedloga u cilju uspješnijeg ostvarivanja aktivnosti i rezultata Projekta, kao i njegove održivosti.

Voditelj Projekta Mato Mikić, u svojoj je prezentaciji podsjetio članove odbora na ciljeve, rezultate i aktivnosti Projekta „MOSLED“, te je detaljno obrazložio postignuća u implementaciji Projekta u periodu od posljednjeg radnog sastanka odbora odnosno ostvarene rezultate i provedene aktivnosti. Tako je istaknuo završetak radova na izgradnji sustava kanalizacijske mreže u „Poduzetničkoj zoni Dusine“ Orašje koja je nakon svečanog otvorenja u listopadu ove godine stavljena u funkciju i na koju su već priključeni poslovni subjekti u „Poduzetničkoj zoni Dusine Orašje“, te je na taj način bitno unaprijeđena poslovna infrastruktura u Zoni i poboljšani uvjeti za privlačenje novih investitora.

Opremanjem sedam uredskih prostora Poslovnog inkubatora i Centra za poduzetništvo Orašje, konferencijske dvorane i zajedničke čajne kuhinje uredskom i informatičkom opremom,  start up i postojećim poduzećima omogućeni su moderni prostori u kojima mogu započeti svoj biznis odnosno nastaviti razvijati postojeći pod vrlo povoljnim uvjetima i uz korištenje besplatnih savjetodavnih i ostalih usluga Centra za poduzetništvo koji stoji na raspolaganju kako stanarima inkubatora, tako i ostalim malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima s područja općine Orašje.

Nadalje, istaknuo je zadovoljstvo provedenim Programom edukacija pet djelatnika Centra za poduzetništvo Orašje koji su po njegovom završetku stekli potrebna nova znanja i vještine iz pet različitih poduzetničkih područja: poslovno komuniciranje, marketing u malom poduzetništvu, upravljanje projektnim ciklusom, poslovni plan i osnove informatike za poduzetnike. Po završetku ovog rezultata, educirani djelatnici Centra za poduzetništvo Orašje organizirali su i proveli Program edukacija malih i srednjih poduzeća, koji se pokazao izuzetno uspješnim i izazvao veliku zainteresiranost poduzetnika, tako da su do njegovog završetka isti pohađali 20 MSP-a s područja općine Orašje

Načelnik Općine Orašje, Stanko Vincetić, je u svojoj uvodnoj riječi zahvalio Timu za implementaciju projekta „MOSLED“ i partnerima Poduzetničkom centru Pleternica i Udruzi privatnih poduzetnika Orašje na uspješnoj implementaciji Projekta. Također je izrazio spremnost Općine Orašje za daljnju suradnju sa partnerima vezano za buduće projekte usmjerene na održivi lokalno ekonomski razvoj.

Marija Šarić, Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica je izrazila zadovoljstvo partnerstvom Općine Orašje i Poduzetničkog centra Pleternica na implementaciji ovako značajnog projekta za općinu Orašje. Također je naglasila izvrsnu suradnju Poduzetničkog centra Pleternica i Centra za poduzetništva Orašje, te  iskazala i dobru volju za nastavak suradnje i nakon završetka ovog Projekta.

Direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević čestitao je Općini Orašje i partnerima na uspješnoj implementaciji projekta, te je istaknuo da Udruženje za razvoj NERDA već duži niz godina uspješno surađuje sa Općinom Orašje na brojnim projektima, te da očekuje održivost projektnih rezultata i jednako uspješan nastavak suradnje i u idućem periodu.

Na kraju sastanka Voditelj Projekta Mato Mikić predstavio je aktivnosti čija je provedba planirana do kraja implementacije Projekta: organizacija finalne konferencije Projekta, nastavak redovnih aktivnost na promociji i vidljivosti Projekta, te pripremu završnog izvještaja Projekta. Ujedno se zahvalio i predstavnicima Poduzetničkog centra Pleternica i Udruge privatnih poduzetnika Orašje kao partnerima Općine Orašje u implementaciji Projekta za njihov dosadašnji rad i dobru suradnju u realizaciji predviđenih projektnih aktivnosti i rezultata.

img_8330