U okviru implementacije Projekta „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“ („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“ – MOSLED) koji financira Europska unija, u organizaciji Općine Orašje dana 23.06.2016. godine održan je okrugli stol na temu: „Poticajne mjere za razvoj poduzetništva i obrta na području općine Orašje“.

Okruglom stolu je nazočilo preko 50 predstavnika malih i srednjih poduzetnika sa područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac, predstavnika Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske, Gospodarske komore Županije Posavske, Ureda za gospodarski razvoj Županije Posavske, Općina Orašje i Domaljevac-Šamac, te predstavnika lokalnih i nacionalnih medija.

U prvom dijelu okruglog stola, voditelj Projekta „MOSLED“, Mato Mikić, predstavio je poticajne mjere za razvoj poduzetništva i obrta na području općine Orašje, dok  je u drugom dijelu Pomoćnica ministra gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske Mirzeta Topolović, predstavila aktualni Program Županije Posavske „Grant za razvoj poduzetništva i obrta“.

Organizacija okruglog stola jedna je od niza aktivnosti koje se provode u sklopu implementacije Projekta „MOSLED“ usmjerenih na privlačenje novih investitora kroz predstavljanja prednosti i mogućnosti ulaganja u općinu Orašje.

Projekt „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“ („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“ – MOSLED) financira EU kroz Program IPA 2011 u okviru podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. U implementaciji Projekta pored Općine Orašje koja je njegov nositelj sudjeluju i partneri Poduzetnički centar Pleternica i Udruga privatnih poduzetnika Orašje.  Ukupna vrijednost projekta je 461.265,93 EUR, od čega EU financira 391.885,93 EUR (85 %), a Općina Orašje i partneri sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR (15 %).

Ciljevi Projekta su pružanje institucionalnih, formalnih i infrastrukturnih uvjeta za održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje, te pružanje podrške malim i srednjim poduzećima kroz osiguranje bolje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni „Dusine“ Orašje i razvijanje poduzetničkih i tehničkih usluga kroz jačanje uloge i kapaciteta Centra za poduzetništvo i Poslovnog inkubatora općine Orašje.